Fyrverkeri på Skansen Kronan

Göteborgsfamiljen som äger ett antal krogar i stan ville fira att Covid var över och bjöd på ett fyrverkeri signerat Göteborgs fyrverkerifabrik. Nu var det ett tag sen jag fotade fyrverkerier, det var faktiskt ett tag sen jag ens var ute på kvällen, och ännu längre sen jag var ute på kvällen och fotade.

Med åldern kommer ju dålig syn krypande. Läsglasögon är ett måste, även för att läsa rubriker. Värre är att synen blir sämre när det är mörkt ute, är det strålande sol behövs knappt glasögonen.

Jag skriver detta för yngre läsare, jag förmodar att vi äldre alla sitter i samma båt. Den här läxan lärde jag mig nyårsafton 2019 när jag fotade i blindo, men fick ett bra resultat ändå. Nu ville jag testa ett nytt (för mig) sätt att fota. Live Composite. Det går till så att kameran tar en grundexponering och därefter adderas ljus som tillkommer.

Man kan teoretiskt sett ta en bild och sen vänta nån timme tills nån skjuter av en raket och avsluta bilden. I det exemplet är det kanon. I verkligheten blev det direkt så många krevader att bilden blev kass direkt. Jag hade läsglasögon med styrka 3,5 men såg knappt ändå. Känslan var att det här blir inte bra.

Sånt här varar sällan särskilt länge, några minuter bara, så först ändrade jag taktik, men det blev ändå inte bra. Sista minuten tog jag bilder medan jag tittade på fyrverkeriet live, så att säga. Jag skulle ha filmat det istället.

Tur i oturen att åtminstone en ruta blev halvbra.

När jag postade bilden på Facebook visade det sig att en massa människor inte klarar av att se bilder på fyrverkerier utan att må dåligt. En del har hundar som fortfarande går och ältar nyårsfyrverkerierna och andra tror att man får cancer av dom.

Jag vet inte hur det är med det, men man kan inte förbjuda allt man inte gillar. Fyrverkeriskador kanske inte är stort nog att bli tidningsrubriker längre, men annars verkar de blivit färre. Förbud skulle leda till att framförallt ungdomar hade börjat tillverka egna, med fler skador som följd.

Ta istället hunden på kurs så den slipper vara skotträdd och håll dig inne om du tror du ska dö av det, enklare än att lobba för ett förbud.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...

Scroll to Top